Zonnepanelen

Voordelen
  • Zonlicht omzetten in energie
  • Alle daken zijn geschikt
  • Een lange levensduur
  • Bevorderd de meerwaarde van je pand
  • Goed voor het milieu

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoe werkt een zonnepaneel nou eigenlijk? We proberen het je uit te leggen.

 

Zonnecellen
Een zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen (PV). De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag silicium. Aan de boven- en onderkant wordt een laagje fosfor toegevoegd zodat het silicium een halfgeleider wordt. Tenslotte wordt het geheel beschermd door twee transparante platen.

 

Stroom
Zodra zonlicht op de panelen schijnt, worden elektronen als het ware losgeweekt uit de bovenkant van het paneel. Er ontstaat dan een vrij elektron met een bijbehorend gat. Vanwege de ongelijke ladingverdeling ontstaat een elektrisch veld op het grensvlak. De elektronen kunnen maar één kant op. Hierdoor ontstaat er een spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van het paneel. Als je deze boven- en onderkant op elkaar aansluit, gaat de stroom lopen.

De spanning per zonnecel is erg laag, er worden daarom vaak meerdere zonnecellen in serie aan elkaar gemaakt in een zonnepaneel. De spanning van de zonnepanelen (meestal zo’n 24V gelijkstroom) wordt via een omvormer of transformator omgezet in wisselstroom van 230V.

 

Duurzame energie
Een technisch verhaal, maar nu weet je wat er gebeurt in die zonnepanelen op al die daken. De techniek staat niet stil en er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen. De overheid stimuleert het gebruik van deze duurzame energie-opwekkers. Het is niet gek dat steeds meer mensen en bedrijven inmiddels de keuze voor zonnepanelen gemaakt hebben. Zelfs in ons koude kikkerlandje is een set zonnepanelen rendabel. De Nederlandse overheid wil in 2020 twintig procent van de energie op laten wekken uit duurzame bronnen. Zonne-energie is belangrijk in deze doelstelling.

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten