Veelgestelde vragen

Wij krijgen veel vragen over zonnepanelen. Hieronder vindt je de meest gestelde vragen en daarbij de antwoorden. Heb je een andere vraag of wilt je een adviseur spreken? Bel of mail ons: tel 010 760 32 53 – duurzaam@ivagroep.nl.

Welke soorten zonnepanelen?

Er zijn diverse soorten zonnepanelen. Veel mensen kiezen de mono- of polykristallijn zonnepanelen.

  • monokristallijne zonnepanelen
  • polykristallijne zonnepanelen
  • glas-glas zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen
Een monokristallijn paneel geeft een iets hoger rendement, maar is ook wel iets duurder in aanschaf dan een polykristallijn zonnepaneel. De verschillen in rendement zijn de laatste jaren steeds kleiner geworden.

Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw. Hun opwekcapaciteit gaat veel trager achteruit. Je kunt 25 jaar genieten van een hoger rendement dan met monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. De panelen zijn wel duurder dan de eerste twee panelen.

Dunne film zonnepanelen
Deze panelen zijn nog in opkomst en goedkoop in aanschaf. Het zijn daardoor aantrekkelijke zonnepanelen. Het rendement van deze dunne-film zonnepanelen is wel een stuk lager.

Wil je weten welke zonnepanelen voor je situatie het meest geschikt zijn? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Welke zonnecellen moet ik kiezen?

Bij zonnepanelen kun je kiezen voor mono zonnecellen of poly zonnecellen. Bij de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Tijdens het afkoelen, ontstaan kristallen die kriskras door elkaar liggen. Bij monokristallijne zonnepanelen wordt ook silicium gesmolten, maar de afkoeling gebeurt op een gecontroleerde manier. De kristallen gaan hierdoor netjes eenzelfde richting uit.

Dat is voor veel mensen een reden om voor de monokristallijne zonnepanelen te kiezen. Ze zien er een stuk mooier uit op het dak omdat ze bijna zwart van kleur zijn. De polykristallijne zonnepanelen zijn meer blauw van kleur.

Kopen, huren of leasen?

Kopen
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken hoe efficiënt een paneel is. Er zijn panelen met een efficiency van 17%, maar ook met 15%. Kijk ook naar de capaciteit van de zonnepanelen, de Wattpiek (Wp). Zorg dat je weet wat je koopt en wat de totale kosten zijn. De kosten per Wp en de kosten per geïnvesteerde euro.

Huren
Voordeel van het huren van zonnepanelen is dat er geen investeringsgeld nodig is. Een ander voordeel is dat alles voor je geregeld wordt: de montage, de zonnepanelen, de bekabeling en de omvormer. Geen onverwachte kosten dus. Huren is interessant als je nu geen kapitaal hebt om te investeren in de zonnepanelen. Zo heb je een lage energierekening en spaar je tegelijkertijd het milieu door gebruik van echte groene energie.

Leasen
De kosten voor het leasen van zonnepanelen hangen af van het aantal en soort zonnepanelen, waar je ze least en nog wat andere factoren. Voordeel van leasen is dat je geen onverwachte kosten heeft. Aan het eind van de looptijd van de lease, kun je de zonnepanelen overnemen tegen een kleine vergoeding. Net zo simpel als het leasen van uw bedrijfsauto.

Terugleveren en salderen

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan is het mogelijk om energie terug te leveren of te salderen (terugverkopen aan het net). Als je wilt salderen, kun je stroom terugleveren tot een salderingsgrens. Deze grens is even hoog als je inkoop van stroom.

Neem je bijvoorbeeld 2000 kWh af van je energieleverancier? Dan mag je 2000 kWh tegen de huidige stroomprijzen salderen (terugverkopen aan het net). Voor elke kWH boven die grens geldt een erg laag tarief. Het heeft vrij weinig nut om zonnepanelen te plaatsen die meer produceren dan je verbruik. De hoogte van de terugleververgoeding wordt globaal aangegeven door de ACM (Autoriteit Consument en Markt), maar de leverancier is vrij om zelf het tarief te bepalen.

Heb ik recht op subsidie?

In sommige situaties is het mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Je kunt subsidie krijgen als particuliere of zakelijke gebruiker, of als je namens een VvE of sportvereniging zonnepanelen wilt aanschaffen.

Particulieren
Op dit moment is er geen specifieke landelijke subsidie op zonnepanelen voor particulieren. Het verschilt per provincie of gemeente of er een lokale subsidie is. Particulieren mogen de volledige BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Mooi meegenomen dus.

Zakelijk
Bedrijven kunnen gebruik maken van fiscale verminderingen op de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Er zijn diverse regelingen met elk hun eigen voorwaarden:

  • MIA: Milieu Investeringsaftrek
  • KIA: Kleinschaligheidsaftrek
  • EIA: Energie Investeringsaftrek
  • VAMIL: Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen
  • SDE+ 2018: Stimulering Duurzame Energieproductie

Sportverenigingen en sportstichtingen
De regeling voor sportverenigingen is bedoeld om energiebesparende maatregelen en duurzame energie te stimuleren. De aanvraag kan ingediend worden tot en met 31 december 2018. Er is een bedrag beschikbaar gesteld door de overheid. Als dat bedrag bereikt is, wordt het niet verhoogd. Wie het eerst komt, het eerst maalt dus. De subsidie kan maar een keer ontvangen worden. Deze regeling is er voor sportverenigingen die willen besparen op hun energierekening maar niet genoeg eigen geld hebben om een compleet systeem op hun clubhuis te laten plaatsen.

Voordelen gezamenlijk inkopen

Het kan de moeite waard zijn om als straat of buurt gezamenlijk in te kopen. Installatiebedrijven van zonnepanelen pakken graag grotere klussen op dezelfde locatie op. Het gezamenlijk inkopen scheelt aanzienlijk in de kosten. Daar profiteert iedereen van die meedoet.

Deelnemen aan landelijke of gemeentelijke inkoopacties kan ook wezenlijke voordelen opleveren. De moeite waard om in de gaten te houden dus.

Onderhoud zonnepanelen

Er zijn verschillende factoren die het rendement van de zonnepanelen bepalen. Denk aan het soort paneel, de plaatsing, de weersomstandigheden, de leeftijd en het vuil op de zonnepanelen. Onderhoud en schoonmaak van de zonnepanelen zorgt voor een hoger rendement. Eens per jaar is meestal voldoende. Een paneel met vuil en aanslag levert beduidend minder rendement op.

Een deel van het rendement heb je zelf in de hand, op de weersomstandigheden heeft u geen controle.

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten