10 juli 2019

Voorkom geluidsoverlast op de werkvloer

Stel je eens voor: Je staat in een lege ruimte en begint te praten. Wat gebeurt er dan met het geluid? Precies, het galmt en echoot. Elk geluid plant zich namelijk voort door de lucht met gemiddeld 340 m/s. In een ruimte zal dit geluid kaatsvlakken in de vorm van vloer, plafond en wanden tegenkomen. Hierdoor ontstaan reflecties en nagalm, wat zorgt voor een slechte akoestiek.

Deze slechte akoestiek bevindt zich niet alleen in lege ruimtes, maar is ook op de werkvloer een bekend probleem. Pratende collega’s, rinkelende telefoons, toetsenbord getik. Allemaal factoren waar de werknemers sneller van worden afgeleid, meer stress ervaren en zich minder op hun gemak voelen. Genoeg reden om de slechte akoestiek aan te pakken! Maar hoe? Wij geven je 4 tips voor het verbeteren van de akoestiek op de werkvloer.

1.       Zachte materialen
Geluid gebruikt dus harde materialen als kaatsvlakken zoals de vloer, wanden en plafond.
Om het terugkaatsen te voorkomen, zijn zachte materialen een goede oplossing. Denk aan vloerbedekking, akoestische plafond panelen of zachte tussenwanden tussen twee werkplekken in. Het geluid wordt als het ware gevangen door de zachte materialen, waardoor het niet opnieuw de ruimte in gekaatst wordt.

2.       Rust werkplekken en belplekken
Een andere mogelijkheid is het faciliteren van rust werkplekken. Zo kan de werknemer ontsnappen aan de drukte om zich heen en in alle rust zijn werk afronden. Daarnaast zijn de belcellen weer helemaal terug van weggeweest. En nee, hiermee bedoelen we niet die groene hokjes van vroeger. Maar moderne, akoestische belcellen, waar in alle rust een telefoongesprek gevoerd kan worden. Niet alleen heeft dit voordelen voor de werknemer in de belcel, maar ook de collega’s op de werkvloer ervaren meer rust wanneer er niet gebeld wordt in de open ruimte.

3.       Bundel lawaaibronnen
Rechts de printer, links het koffiezetapparaat.  Van alle kanten komt geluid dat leidt tot afleiding en stress. Plaats deze apparaten op een centraal punt en niet op de werkvloer waar concentratie van belang is. Daarbij komt het voordeel dat de werknemer nu verplicht is een stukje te lopen naar de printer. Zorgt ongemerkt weer voor wat extra beweging!

4.       Maak gebruik van roomdividers
Breng meer rust op de werkvloer door een grote ruimte op te delen in kleine ruimtes. Dit kan door middel van systeemwanden, maar ook met roomdividers. Gestoffeerd, glas, planten, hout en nog veel meer materialen kunnen dienen als deze praktische tussenwanden. Niet alleen draagt dit bij aan een goede akoestiek, maar krijgt het interieur ook nog eens een boost.

Kortom, een slechte akoestiek leidt tot minder productiviteit en stress van de werknemer. Het geluid helemaal wegnemen gaat natuurlijk niet, maar door een paar kleine aanpassingen, kan dit probleem grotendeels worden verholpen. Kom je er toch niet helemaal uit? Het team van IVA Office helpt je graag met het verbeteren van de akoestiek op jouw werkvloer.

Meer informatie over de Voorkom geluidsoverlast op de werkvoer?
Debby van de Graaf
Interieur designer
d.vandegraaf@ivagroep.nl
010 - 798 90 44

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten