6 juni 2019

Anti-stress cursus

Vorige week was het team van IVA Office aanwezig bij een cursus anti-stress, georganiseerd door de firma Mikomax, met als doel om ons te certificeren om stresspreventie en gezonder werken op kantoor te kunnen realiseren en daarin ook onze klanten te kunnen adviseren.

We hebben namelijk allemaal met stress te maken. Zowel positief als negatief. We praten over positieve stress wanneer we een gezonde druk ervaren om harder te werken. Zodra deze gezonde druk verandert in fysieke en mentale klachten, noemen we het negatieve stress. Onder de negatieve stress valt ook werkstress.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 (TNO, 2018; Tijdschrift voor Human Factors, 2016). In 2017 was 37,1% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaan door werkstress (TNO, CBS, 2018). De gemiddelde verzuimkosten per werknemer wegens werkstress bedroegen toen €8.200 (TNO, 2018). Dit zijn serieuze getallen, en dus is het noodzakelijk hier op tijd mee aan de slag te gaan om het te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van werkstress?
Niet alleen is er een vergrote kans op stemmingsproblemen, slaapproblemen en depressies, ook fysieke klachten, afname van hersenfuncties (geheugen en concentratie), hart- en vaatziektes en obesitas zijn kenmerken van werkstress. Deze kunnen leiden tot overspanning en burn-out. Het is dus beter om te voorkomen, dan te genezen. Te beginnen bij een aantal oorzaken van werkstress:

–          Te weinig autonomie

–          Te hoge taakeisen (of verwachtingen)

–          Ongewenst gedrag binnen of buiten de organisatie

–          Te veel (geluid)prikkels

–          24/7 bereikbaarheid en social media

Wat kunnen we als werkend Nederland hieraan doen?
Vitaliteit en gezondheid is een gedeelde verantwoording voor zowel de werkgever als de werknemer. Stress gerelateerde klachten kunnen worden verminderd en zoveel mogelijk worden voorkomen, wanneer er in de werkomgeving aandacht is voor ontspanning, vitaliteit en ergonomie. Zo zijn er een aantal punten die bepalend zijn voor stresspreventie en gezond werken:

1.       Afwisseling! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door af te wisselen tussen zittend en staand werken, ontstaat er een balans tussen in-en ontspanning van de spieren. Ook afwisselen tussen ontspannen zitten en actief zitten, draagt bij aan deze balans.

2.       Door de juiste houding en bewegingen aan te nemen tijdens zittend en staand werken, wordt er minder onnodige spanning opgebouwd in onder andere de nek en schouders. Ieder persoon en bouw is anders, dus de juiste houding ook.  A.d.h.v. biofeedback apparatuur kan deze geschikte houding worden vastgesteld.

3.       Stress is nodig om te functioneren. Een gezonde dosis aan positieve stress is dus niet slecht. Het is daarna wel van belang dat je herstelt (ontspanning) . Is de duur van het herstelproces te kort, dan ontstaat er een negatieve lading aan stress. Ook hierin komt de afwisseling weer terug. Zoek de balans tussen stilte, diepe rust, prikkels en activiteiten.

Naast bovenstaande punten zijn er nog meer onderwerpen die bijdragen aan stresspreventie op de werkvloer. Om deze punten toe te passen, is er ondersteuning nodig vanuit de werkomgeving. In samenwerking met Mikomax en Belife, kan IVA Office die ondersteuning bieden om een oplossing aan te dragen om deze problematiek in uw organisatie te voorkomen of terug te dringen en een gezonde werkplek te creëren.

Benieuwd hoe jij de werkstress kan verlagen en gezond werken op de werkvloer kan stimuleren?
Wij komen graag bij je langs om te kijken naar een passende oplossing.

 

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten